KKB’nin TBB Risk Merkezi’ne (RM) vekâleten yürüttüğü faaliyetlerden sorumlu olan Risk Merkezi Koordinasyon Bölümü; Risk Merkezi (RM) Ürün Yönetimi ve Geliştirme, İş Zekâsı, Raporlama ve Veri Kalitesi ile Üye Kuruluşlar Destek Birimlerinden oluşmaktadır.
Risk Merkezi (RM) Ürün Yönetimi ve Geliştirme Birimi
Risk Merkezi (RM) Proje ve Ürün Geliştirme Birimi tarafından 2021 faaliyet döneminde hayata geçirilen önemli projeleri arasında;
Ayrıca, Ticari Nitelikli Kredi (KRM) Bildirim ve Paylaşım hizmetinde, üyelerin günlük veri bildirimine başlaması sağlanmış olup, Risk Merkezi üyelerinin;
2022’de hayata geçirilmesi planlanan çalışmalar arasında ise;
Sunulan ürün hizmetlere yönelik özet ve tanıtıcı bilgilerin yer aldığı e-broşür çalışmalarına devam edilirken, bu yıl ilk defa Risk Merkezi’nin internet sitesi üzerinde TBB Risk Merkezi Raporu e-learning videosu yayınlanmıştır.
e-Devlet kapısı üzerinden sunulan Risk Merkezi Raporu ile gerçek kişilerin finansal okuryazarlık seviyesinin artırılmasına katkı sağlanmıştır. Söz konusu raporların içeriği de bu yıl yapılan çalışmalar ile zenginleştirilmiş olup, gerçek kişiler tarafından birçok Risk Merkezi bilgisine erişim sağlanmaya başlamıştır.
KKB’nin yeni inovatif ürünler yaratarak Türkiye’nin ve dünyanın örnek alınan lider bürosu olmak vizyonu kapsamında, yeni teknolojik gelişmeler sürekli araştırılmaktadır. Bu kapsamda seçilen çalışmalar sunum haline getirilerek kurum içinde düzenli olarak aktarılmaktadır.
Risk Merkezi üyelerinin sorgu adetleri düzenli olarak takip edilmekte olup, takip sürecinin sistematik şekilde yapılmasına ilişkin çalışmalar da hız kesmeden devam etmektedir.
İş Zekâsı, Raporlama ve Veri Kalitesi Birimi
İş Zekâsı, Raporlama ve Veri Kalitesi birimi tarafından bir önceki yıl hayata geçirilen “Risk Merkezi İnteraktif Raporlama Sistemi” içeriği 2021 yılında başlatılan bir proje ile zenginleştirilmeye başlanmıştır. Eklenecek yeni içerikler arasında güncellenme frekansı günlük olan çek ve senet istatistikleri de yer alacak olup, projenin hedef tamamlanma tarihi 2022 ilk çeyrek sonu olarak belirlenmiştir. Bu zenginleştirme ile sistemin kullanımında artış yaşanması beklenmektedir. Bu durum; KKB’nin kurumsal stratejik hedefleri arasında yer alan; “finans sektörü, reel sektör ve bireylerin finansal alandaki bilgi ve ihtiyaçlarını karşılayan ve bu alanda attığı adımlarla dünyada örnek alınan kredi bürosu olmak” hedefine hizmet eder niteliktedir.
2021 yılı içerisinde ayrıca, TBB Risk Merkezince üyelerden toplanan ve toplanma frekansı ya da yöntemi değişen verilere yönelik ilave veri kalitesi çalışmaları başlatılmış, bildirim kalitesi yakından takip edilmiş, gerekli durumlarda yoğun üye iletişimleri gerçekleştirilmiştir. Gerek mevcut veri kalitesi çalışmaları, gerek bu yeni çalışmalar, gerekse de veri yönetişimi alanında yürütülen çalışmalar ile KKB’nin stratejik hedefleri arasında yer alan hizmet kalitesi, sürekliliği ve güvenliği konularına doğrudan fayda sağlanmaktadır.
Veri kalitesi çalışmaları kapsamında sürdürülen üye iletişimlerin günümüz teknolojilerinin getirdiği kazanımlar sayesinde robotik süreçler ile yürütülmeye başlanması ve farklı paydaşların ihtiyaç duyduğu rutin raporların yeni nesil iş zekâsı araçları ile otomasyona tabi tutulması çalışmalarının hızlandırılması faaliyetleri de 2021 yılının önemli gelişmeleri arasındadır. Bu faaliyetler şirketin genel hedefleri içerisinde yer alan “kurum içi verimlilik” ve bu doğrultuda teknoloji kullanımı (otomasyon) stratejisine hizmet etmektedir.
İş Zekâsı, Raporlama ve Veri Kalitesi Birimi, ürettiği ve TBB Risk Merkezi üyeleri, kamuoyu ve resmi kurumlar ile paylaştığı istatistikleri çeşitlendirme ve geliştirmeye yönelik öneri niteliğindeki çalışmalarına yıl boyunca devam etmiştir.
Üye Kuruluşlar Destek Birimi
Üye Kuruluşlar Destek Birimi üyelerden gelen bildirimlerde, üye memnuniyetini esas alarak, hızlı ve kaliteli destek hizmeti sunmaya devam etmiştir.
Veri kalitesi çalışmaları kapsamında üye ile iletişime geçilen faaliyetlerin bir kısmı robotik uygulamalar ile yapılmaya başlanmış olup bu sayede hem verimlilik artırılmış hem de yaşanabilecek operasyonel hataların önüne geçilmiştir.
Çözümlenen bildirimlerin de bir kısmı için üyeleri arayarak görüşleri alınmaya devam edilmiştir. Bu aramalarla alınan geri bildirimlerle de üye memnuniyetinin ve sunulan hizmet kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.